
Mór Jókai
Mór Jókai, významná osobnosť maďarskej literatúry, sa narodil v roku 1825 v Komárne. Spisovateľ zanechal nezmazateľnú stopu nielen vo svojej tvorbe, ale aj vo svete gastronómie. Jeho obľúbeným jedlom bola hustá fazuľová polievka s údenými bravčovými nohami, ktorá bola neskôr pomenovaná na jeho počesť – Jókaiho fazuľová polievka. Toto výdatné a chutné jedlo je dodnes populárne v maďarskej kuchyni.
Fazuľová polievka podľa Jókaiho receptu je bohatá na chute a ingrediencie. Okrem údeného mäsa obsahuje aj koreňovú zeleninu, kyslú smotanu a papriku, čo jej dodáva typickú maďarskú arómu. Je to jedlo, ktoré sa najlepšie podáva s čerstvým chlebom a je ideálne na chladnejšie dni, keď potrebuje telo výdatnú a výživnú stravu.
Palacinky Jókai je špeciálna slaná palacinka plnená fazuľovým pyré a údeným kolenom, preliata kyslou smotanou a ozdobená chrumkavými klobásovými chipsami. Tento jedinečný pokrm spája tradičné chute s moderným prístupom a je skutočnou lahôdkou pre milovníkov maďarskej kuchyne.
V našej reštaurácii s hrdosťou pripravujeme tieto jedlá, aby sme vzdali hold nielen Mórovi Jókaiovi, ale aj bohatej kulinárskej tradícii nášho regiónu. Ak chcete ochutnať autentickú chuť histórie, neváhajte a príďte si vychutnať pravú Jókaiho fazuľovú polievku či palacinku v príjemnej atmosfére našej reštaurácie. (hu.wikipedia.org)